Güncel

Eşyalı Konut (Ev) Kiralarken nelere Dikkat Edilmeli!

Konut Kiralarken nelere Dikkat Etmeliyiz

Mobilyalı (Eşyalı) Konut kiralamak, özellikle öğrenim görmek ve kariyer amacı ile belli bir süre dâhilinde taşınması gereken kişilerin tercih ettiği kiralama modelidir. 

Konut Kiralarken nelere Dikkat Etmeliyiz

Kiralık konut tercih edecek kişilerin önem arz eden noktalara dikkat ederek ev tercihi yapmaları şarttır. Mobilyalı (Eşyalı) Konut (Mesken) kiralarken özellikle şunlara dikkat etmeliyiz;

1. Kira Sözleşmesine Dikkat Edilmelidir

Kira Kontratında eşyalı ev kiralayacak kişiler açısından önem taşıyan ‘Kiralanan Şey İle Beraber Teslim Olunan Demirbaş Eşyaların Beyanı’ kısmı yer almaktadır. Bu bölüm konut kiralanırken evde bulunan tüm Demirbaş Eşyaların bir anlaşma doğrultusunda teslim edilip, teslim alındığının yasal bir kanıtı olarak büyük önem arz etmektedir. Bu bölümün dikkatlice ve eksiksiz doldurulması halinde ilerde teslim edilen demirbaş Eşyaların geri teslim edilirken kontrol edilmesi gibi konularda başvurulan bir kaynak olacaktır.

Mobilyalı (Eşyalı) Konut Kiralarken Kira Kontratı Nasıl Yapılmalıdır?

Kira Kontratı hem kiracı hem de mülk sahibinin belirli şartlarda yaptıkları anlaşma doğrultusunda hazırladıkları belge türüdür. Kira Kontratı tarafların bilgilerini, kira tutarı ve zam oranı gibi bilgileri içermektedir. Ayrıca kendi aralarında anlaştıkları özel durumları da yazabildikleri bu sözleşmede, eşyalı ev kiralayanların Demirbaş tespitleri için de özel bir bölüm yer almaktadır. Kira sözleşmesi yapmak yasal olarak şart olmamakla birlikte eşyalı ev kiralayacaklar için bu sözleşmenin yapılması her iki taraf için de faydalı olacaktır.

Eşyalı ev kiralayanlar evi teslim aldıklarında evde yer alan Demirbaşları kira sözleşmesine yazarak ileride oluşabilecek anlaşmazlıkların önüne geçebilir. Aynı şekilde ev sahibi, kiracının evi devretmesi durumunda eşyaların kontrolünü bu sözleşme sayesinde sağlayabilir.

2. Evin Konumu Değerlendirilmelidir

Mobilyalı (Eşyalı) Konut kiralamak isteyenler aynı zamanda evin konumunu de değerlendirerek hareket etmelidir. Özellikle yabancı olduğunuz bir bölgede kariyer veya öğrenim amaçlı eşyalı ev kiralanacaksa, evin işyerine, okula, sosyal alanlara ve market, eczane gibi yerlere yakınlığı ve ulaşım imkânları değerlendirilmelidir.

3. Meskenin (Dairenin) Tesisatı Kontrol Edilmelidir

Kiralanacak olan Meskenin tesisatının kontrol edilmesi ilerde yaşanabilecek tadilat, arıza gibi zaman ve emek kaybettiren durumların yaşanmasının önüne geçebilmek adına oldukça önemlidir. Eski ve bozuk olan herhangi bir tesisat sistemine sahip bir evi kiralamaktan kaçınmak veya taşınmadan yaptırılmasını sağlamak bu sıkıntıları yaşamanızı önleyecektir. Eve taşınmadan önce evin elektrik, su ve doğalgaz tesisatı hakkında bilgi alın ve herhangi bir arıza ve eksiklik tespit ederseniz bu durumu ev sahibine bildirin. Ev kiralandıktan sonra arıza durumu meydana geldiğinde ise kiracı tadilatı kendisi yaptıracak, meydana gelen maddi tutarı ödeyecek ve ödeyeceği kiradan düşecektir.

4. Hangi Eşyaların Olduğu Öğrenilmelidir

Mobilyalı (Eşyalı ) Konut (mesken) kiralarken dikkat edilecek en önemli unsurlardan biri de evi kiralamadan önce evde hangi eşyaların olduğunu önceden görmek olacaktır. Çalışır durumda olduklarını ve ihtiyaçları karşılayacak niteliklerde olup olmadıklarını inceleyerek değerlendirme yapmak yerinde olacaktır. Eksik, arızalı, kullanılır durumda olmayan ve talep edeceğiniz eşyalar varsa bunu gayrimenkul sahibine bildirerek eksiklerin karşılanmasını talep etmeniz gerekir. Evde hangi yaşam alanlarını yoğunlukla kullanacağınızı göz önünde bulundurarak eşyalı ev tercihinizi buna uygun olarak yapmanız en doğrusu olacaktır.

5. Evin Temizlik Durumu Kontrol Edilmeli

Yeni bir ev kiralarken evin gayrimenkul sahibinden teslim alındığı koşullar önemlidir. Ev eşyalı bir şekilde kiralandıysa eşyaların kalitesi, bakımı ve temizliği iyi durumda olmalıdır. Evi eşyalı bir şekilde teslim almadan önce ev sahibi ile bu tür konular netleştirilmeli, ev temiz ve bakımlı bir şekilde teslim alınmalı ve bu gereklilikler önceden dile getirmelidir. Eğer gerekli durumlar varsa bunlar kira sözleşmesine yazılı olarak yansıtılmalıdır. Evin temizliğinin kontrolü için; badanasının durumuna, eşyaların temizliğine, yüzeylerin temizliğine, camların ve mutfak alanının temizliğine bakılmalıdır.

Mobilyalı Konut Kiraladıktan Sonra Evde Oluşacak Masrafları Kim Öder?

Eşyalı ev kiralarken eşyalar kira kontratına yansıtılmak suretiyle durumları kontrol edilerek teslim alınmalıdır. Mümkünse eski ve bozuk eşyalar teslim alınmadan bildirilmeli ve yenilerinin temin edilmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde arızalı ve eksik olan eşyalar daha sonra iki tarafta oluşacak sorunlara neden olacağından tüm detaylar kiralama işlemi öncesinde anlaşmaya varılarak varsa eksikler giderilmelidir. Eşyalı bir ev kiralayan kişiler için, taşındıktan sonra oluşacak masraflar kiracı tarafından aylık kiradan düşülmek üzere yaptırılır ve ödenir. Ancak ev sahibi kiracının bilinçli bir şekilde verdiği maddi zarara karşılık, bunu bilirkişilerce kanıtladığı takdirde maddi kaybı kiracıdan temin eder.

Eşyalı Evde Cihazlarda Çıkabilecek Arızaların Masrafını Kim Öder?

Eşyalı ev kiralarken teslim edilen eşyalar kiracının evi kiraladığı müddet boyunca kullanabileceği ömürde ve nitelikte olmalıdır. Ev sahibi bu şartların sağlanması için gerekli eksikleri zamanında karşılamalıdır. Eşyalı kiralanan evlerde, cihazlarda çıkacak olan arızaların tamir masrafını veya yenileme giderini ev sahibi karşılar. Eğer kiracı bilinçli bir şekilde hasara ve arızaya neden olursa ev sahibi bilirkişi ile bunu tespit ettirmelidir. Bu durumda verilen hasarın karşılığı kiracı tarafından karşılanır.

Eşyalı Evde Kullanılacak Eşyalar Kullanılmadan Temizlenmeli midir?

Eşyalı olarak kiralanan evde kullanılacak olan eşyalar, ev sahibi tarafından kiracıya temiz bir şekilde teslim edilmelidir. Eşyaların bir önceki kullanıcı tarafından bırakıldığı durumda evi bir başka kiracıya teslim etmek uygun değildir. Bu durumda kiracı eşyalı olarak kiraladığı evi teslim alırken bunun kontrolünü yapmalı ve evi temiz bir şekilde teslim almalıdır. Profesyonel bir kuruluş aracılığı ile teslim alınan birçok eşyalı dairede bu sorun ortaya çıkmamaktadır. Aksi durumda mutfak gereçleri, çarşaf ve özel kullanılan hijyen malzemelerinin kullanılmadan önce temizlenmesi sağlık açıdan oldukça önemlidir.

Eşyalı Ev Kiralarken Elektrik, Su gibi Abonelikler Yapmak Gerekir mi?

Eşyalı ev kiralayanların Elektrik, Su ve Doğalgaz gibi Abonelikleri üzerine alması gereklidir. Bu işlemlerin taşınmadan önce yapılması faydalı olacaktır. Bu durum evi kiralayan kişiye veya kiralama süresine bağlı olarak değişmektedir. Eğer profesyonel bir emlak firması ile tüm aboneliklerin hazır bir şekilde sunulması konusunda anlaşma sağlandıysa kiracının evi kiraladığı süre içerisinde bu işlemleri yapmasına gerek kalmamaktadır.

Mobilyalı Konut Kiralarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Mobilyalı Konut kiralarken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Kiralık eşyalı daire kiralamadan önce sizin için en doğru bölgenin neresi olacağını araştırın.
  • Seçtiğiniz bölgenin lokasyonu, ulaşım imkânları ve bina ya da sitenin güvenliği hakkında araştırma yapın.
  • Evi kiralamadan önce eşyaları mutlaka görün. Eşyaların çalışır durumda olup olmadıklarını ve kullanılır durumda olup olmadıklarına bakın.
  • Çalışma ortamı gibi ihtiyaç duyacağınız eşya ve alanlar varsa bunların olduğu daireler içerisinde tercih yapın.
  • Kira Kontratında teslim aldığınız eşyaların listesini ve varsa özel durumlarını eksiksiz olarak yazın.
  • Kiralayacağınız evin elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri ve yapmanız gereken işlemler hakkında bilgi alın.
  • Evi teslim alırken varsa eksik ve yenilenme ihtiyacı olan eşyalar hakkında ev sahibi ile görüşerek bunların karşılanması için önceden anlaşma sağlayın.
  • Evi tüm eşyaların temiz ve bakımlı olacağı bir şekilde teslim alın.

haber kaynak:www.hupev.com