Gündem

2024-2025 Eğitim yılında SGK Şehit ve Gazi Çocukları Eğitim Öğretim SGK Destek yardımı

SGK eğitim öğretim yardımı, şehit, gazi ve vazife malulü çocuklarına her yıl Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen bir destektir.

Bilindiği üzere, Sosyal Güvenlik Kurumu her yıl eğitim öğretim dönemi başında şehitlerin çocukları ile harp ve vazife malullerinin çocuklarına eğitim yardımı sağlamaktadır. 2024/2025 eğitim öğretim yılı için ise, 2024 SGK eğitim yardımı zamlı olarak verilecektir.

Bu yazımızda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan eğitim öğretim yardımı talebinin ne olduğunu, eğitim yardımlarının ne zaman ödeneceğini ve SGK eğitim yardımının miktarı hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Eğitim öğretim yardımı kimlere verilir?

SGK eğitim yardımı;

  • Vazife ve harp malullüğü ile 2330 ve 3713 sayılı Kanunlar kapsamında yaşanan olaylar nedeniyle aylık alan erbaş ve erler ile bu kanunlara göre aylık bağlanmış korucular ve sivillerin;
  • Kız ya da erkek ayrımı yapılmadan, 5434 sayılı Kanunun 74. maddesinde belirlenen yaş sınırları çerçevesinde, ilk, orta ve yükseköğrenim gören çocukları.
  • Yukarıda bahsedilenlerden hayatını kaybedenlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık alan çocukları bu yardımlardan faydalanabilir.

Bu yardıma ilave olarak Kaymakamlık tarafından ödenen yardımdan da yararlanabilirsiniz. Başvuru için hemen şartlı eğitim yardımı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK eğitim yardımı başvuru nasıl yapılır ?

SGK eğitim öğretim yardımı için aktif olarak aylık alanlar, 690 Sayılı KHK ile başvuru şartından muaf tutulmuştur. Bu kişilerin ödemeleri herhangi bir başvuru gerektirmeksizin doğrudan banka hesaplarına yatırılacaktır.

SGK eğitim öğretim yardımı sorgulaması yaptıklarında sistemde ödemeleri görünmeyen ya da yardımı hak ettiği halde alamayan kişilerin ise mutlaka eğitim öğretim yardım talebinde bulunmaları gerekmektedir. Bu başvuru, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmalıdır. Başvuru için gerekli belgeler arasında bir dilekçe, kimlik fotokopisi ve güncel öğrenim durumu belgesi yer alır.

SGK eğitim öğretim yardımı talebi için belirtilen dilekçe ve belgeleri, SGK-Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı, Mithatpaşa Cad. No: 7 Sıhhıye/Ankara adresine posta yoluyla gönderebilirsiniz. Ödemeniz yapılmadığı ya da eksik yapıldığı durumda da yine bu adrese dilekçe ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

SGK eğitim öğretim yardımı hangi bankadan alınır ?

SGK eğitim ve öğretim yardımı, kişinin aylığını aldığı bankaya ödenmektedir. Bu kapsamda;

  • Emekli maaşınızı Ziraat Bankası, DenizBank, Halkbank, Şekerbank, VakıfBank, Burgan Bank, Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası veya PTT Bank üzerinden alıyorsanız, eğitim yardımınızı doğrudan bu bankalardaki hesabınıza alabilirsiniz.
  • Ancak, emekli maaşınızı bu bankaların dışında bir bankadan alıyorsanız, eğitim ve öğretim yardımınız Ziraat Bankası’na aktarılacaktır. Bu durumda, T.C. kimlik numaranız ile herhangi bir Ziraat Bankası şubesine giderek yardımınızı alabilirsiniz.

Eğitim ödeneği ne zaman yatar ?

SGK eğitim öğretim yardımı 2024/2025 ödemelerinin, önceki yıllarda olduğu gibi 2024 yılının Ekim ayında yapılması bekleniyor. Son birkaç yıldır bu ödemeler Ekim ayında gerçekleştiriliyor. Ödeme ile ilgili resmi bir açıklama yapıldığında, ödeme tutarları ve tarihleri hakkında da ayrıntılı bilgi verilecektir.

SGK eğitim yardımı 2024 ne kadar olacak ?

SGK Eğitim-Öğretim yardımı tutarları 2023/2024 döneminde aşağıdaki tutarlarda ödenmişti.

İlk ve Ortaöğretim₺7.646,94
Lise₺11.470,41
Üniversite₺15.293,88

2024 eğitim yardımı tutarları güncel enflasyon verilerine göre tahminen aşağıdaki gibi olacaktır;

İlk ve Ortaöğretim₺11.470
Lise₺17.205,00
Üniversite₺22.940,00

Gazi çocuklarına eğitim yardımı 2024 – 2025

Gazi çocuklarına da şehit çocukları gibi, yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda eğitim yardımı yapılmaktadır. SGK öğrenci yardımı tutarları 2024/2025 eğitim dönemi için belirlenmiş olup, yukarıdaki tabloda yer alan tutarlarda ödeme yapılacaktır.

SGK eğitim öğretim yardımı sorgulaması nasıl yapılır ?

Şehit veya gazi çocuğu olarak alacağınız eğitim yardımının miktarını, ne zaman alacağınızı ve hangi banka hesabına yatırılacağını öğrenmek için eğitim yardımı sorgulaması yapabilirsiniz. Bu sorgulama için öğrencinin T.C. kimlik numarası yeterlidir. Sorgulama için eğitim öğretim yardımı sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.