Gündem

Devletler hukukuna dönüm noktası!..

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Ocak ayında Lahey'de "Rusya'nın Ukrayna'daki hunharca savaşı aynı zamanda devletler hukukuna yapılmış hunharca bir saldırıdır" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Ocak ayında Lahey’de “Rusya’nın Ukrayna’daki hunharca savaşı aynı zamanda devletler hukukuna yapılmış hunharca bir saldırıdır” dedi. Ve şunu ekledi: ” Dönüm noktasının anlamı şu: Devletler hukukunda da yeni cevaplar bulmamız gerekiyor.” Bakan bu yüzden Rus yönetim kadrosunun Taarruz hesabını vermesi için uluslararası bir özel savaş suçluları mahkemesi kurulması için çaba sarf ediyor. Aynı zamanda uluslararası ceza hukukunun reformu konusunda da çalışıyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin görevleri ve sınırları

Dışişleri bakanı Lahey’de Almanya’nın en büyük ikinci iştirakçi olarak desteklediği Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni (UCM) ziyaret etti. UCM 1998 yılında bir devletler hukuku sözleşmesi olan Roma Statüsü’nü esas alarak kurulmuştur. Mahkeme heyeti 2002 yazında çalışmaya başladı. Burada net çizilmiş sınırlar söz konusu. Buna göre yargı yetkisi dört suç ile sınırlandırılmış: Soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar, savaş suçları ve sınırlı olarak agresyon suçu, yani taarruz. 

Özellikle bir taarruza bağlı olarak kovuşturma yapılması zordur. “Bu yüzden artık agresyon suçu için Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yetki sınırlarının netleşmesi çok hayati” diyor Baerbock Lahey Devletler Hukuku Akademisi’ndeki konuşmasında.

Rus taarruzu ile ilgili uluslararası özel savaş suçluları mahkemesi ile ilgili müzakereler 

Devletler hukuku sınırları çerçevesinde bir uluslararası özel savaş suçluları mahkemesi tartışılıyor. Almanya dışişleri bakanı bu projeyi destekliyor. Aynı zamanda bunun “ideal bir çözüm” olmadığını belirtiyor. Bir hukuki boşluk olduğunu ve “Rus yönetimine ve dünyadaki tüm diğerlerine de bu dünyadaki bir taarruzun cezasız kalmayacağına dair çok net bir mesajın” iletilmesine ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

Almanya’da savaş suçlarının soruşturulması 

Temel olarak Alman yargısı Evrensellik ilkesine dayanarak savaş suçlarını soruşturabiliyor. Bu, faillerin Alman olmadığı ve suçların yurt dışında işlendiği hallerde de geçerli. Bu noktada Alman mahkemeleri halihazırda öncü rolü üstlenmiştir. Böylece birçok vakada örneğin IŞİD militanları savaş suçları nedeniyle yargılandı. 

Haber: © www.deutschland.de 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Ocak ayında Lahey'de "Rusya'nın Ukrayna'daki hunharca savaşı aynı zamanda devletler hukukuna yapılmış hunharca bir saldırıdır" dedi.