Güncel

2023 Çocuk bakıcısı iş ilanlarına başvururken nelere dikkat etmeli?

2023 Çocuk bakıcısı iş ilanları

Özellikle çocuk bakımında pratik çözüm arayışında olan ebeveynlere yönelik güvenilir kanalların başında gelirler. Çocuk bakıcılarının iş tanımları ise gerek çalışma koşulları gerekse mesleki sorumluluklarıyla belirlenir. 0-17 yaş arası çocukların beslenme, uyku, hijyen ve eğlence ihtiyaçlarıyla ilgilenen bazı profesyoneller, eğitim alanında da destek sağlayabilirler. Çocuk bakıcısı nedir sorusuyla beraber mesleğe dair önemli detayları, adaylardan beklenen görev ve sorumluluklar kısmından öğrenebilirsin.

Çocuk bakıcılarının görev ve sorumlulukları nelerdir?

Çocukların yetiştirilme şekli ve bakımı, yaşamın her alanında etkin rol oynar. Bu nedenle pek çok ebeveyn, çocuklarının bakımında eksik gördüğü kısımları tamamlamak adına profesyonel desteklerden yararlanır. Kariyerini çocuk bakıcılığı yaparak sürdürmek istersen bu alanda gereken sorumlulukları da yerine getirmen beklenir. İşveren talepleri birbirinden farklı olacağı için beklenen görev ve sorumluluklarda değişim görülür. Çocuk bakıcısı görevleri aşağıdaki şekilde sıralanır:

  • Çocuklar için belirlenen beslenme programı ve içeriğine uygun şekilde yiyeceklerin hazırlanmasını bakıcılar üstlenirler. Bu yiyecekler bebek ve çocukların yaşı, sağlık durumu, besin ihtiyacı ve ilgisine bağlı olarak değişir. Bakıcılığını gerçekleştirdiğin çocukların düzenli ve dengeli beslendiğinden emin olmalısın.
  • Bakıcıların sorumlulukları arasında çocukların beslenmesinin yanı sıra kişisel bakımlarını yapması da bulunur. Bez değişimi, tuvalet eğitimi, küçük yaştaki çocukların banyosu bu gereksinimlere örnek olabilir. İlgili pozisyonda çalışman durumunda tüm bu sorumlulukları yerine getirmen istenebilir.
  • Bakıcılar, çeşitli sosyal aktivitelere katılan çocukların bir noktadan diğerine götürülmesinde de sıklıkla görev alırlar. Okul, spor alanları ve diğer akademik kurslar gibi mekanlar ile ev arasındaki ulaşım sırasında çocuklara eşlik ederler.
  • Okul çağındaki çocukların ev ödevlerine ebeveynlerinin yardım etmesi de sıklıkla görülen bir durumdur. Bakıcı pozisyonunda çalışmaya başladığında evdeki çocukların ödevlerine yardım etmen gerekebilir. Ödevlerin yanı sıra çocuklarla eğlenceli ve öğretici vakit geçirebileceğin etkinliklere katılman da istenebilir.
  • Çocukların akademik ve sosyal yaşamlarındaki sorunlarda yardımcı olan bakıcılar, evde ortaya çıkan anlaşmazlıklarda da aktif rol oynar. Çocuk bakıcısı olduğun andan itibaren evin düzenini gözetmekle beraber çocuklarla sağlıklı bir iletişim kurman beklenir.

2023 Bakıcı Ücretleri Ne Kadar?

Bakıcı ücretlerini belirleyen en önemli unsur, asgari ücret oluyor. 2023 Haziran ayında açıklanan 2023 asgari ücret tutarı11.402TL ‘dir. 2023 Ocak ayında 8.500 TL olarak açıklanmıştı. Ancak artan enflasyonla birlikte %34 civarında bir artışa gidildi. Açıklanan yeni asgari ücretle birlikte tam zamanlı çalışan bir bakıcının minimum maaşı da 11.402 TL oldu. Bu yazımızda 2023 bakıcı ücretleri yaşadığınız ilde ne kadar ve bakıcı maaşı neye göre belirleniyor öğrenmiş olacaksınız.

2023 Bakıcı Ücretleri Neye Göre Değişiyor?

Bakıcı ücretini etkileyen unsurların başında çalışma süresi gelmektedir. Tam gün, yarım gün ya da yatılı olarak çalıştıracağınız bakıcının ücreti de farklılık gösterecektir.

Bakıcının eğitimi, bakıcı ücretini etkileyen önemli bir unsurdur. Çocuk gelişimi mezunu ya da bebek bakımıyla ilgili eğitim ve sertifika almış bir bakıcının ücreti de farklılık gösterecektir. Bakıcınız üniversite mezunu ya da lise mezunu ise, bu da bakıcı ücretini belirleyen bir unsurdur. Eğer İngilizce biliyorsa ya da robotik kodlama gibi çocuk gelişimiyle ilgili donanıma sahipse, bakıcı ücreti artış gösterecektir.

Bakıcı ücretini belirleyen diğer bir unsur da, bakıcının tecrübesidir. Eğer daha önce uzun süre doktor, avukat, iş adamı vb. gibi meslek sahiplerinin çocuklarına bakan bakıcılar daha fazla ücret talep etmektedirler.  

2023 Yılı Bebek & Çocuk Bakıcısı Ücretleri

 Gündüzlü 2023Yatılı 2023
İstanbul₺12.750₺14.800
Ankara₺12.400₺14.100
İzmir₺12.075₺13.425
Bursa₺11.750₺12.750
Diğer₺11.500₺12.200

2023 Bebek Bakıcısı Ücretleri Ne Kadar?

Yarım Gün Bakıcı Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Eğer bakıcı ihtiyacınız yarım günse, yani örneğin sabah 8.00-öğlen 13:00, ya da öğlen 13:00, akşam 18:00 ise bulunduğunuz ilin tam zamanlı bakıcı ücretine denk gelen tutarı ikiye bölerek yarım gün bakıcı maaşını hesaplayıp, bakıcınıza bu ücreti teklif edebilirsiniz.

Yarım Gün Bakıcı Ücretleri

  • İstanbul için yarım gün bakıcı maaşı : 6.375 TL’dir.
  • Ankara için yarım gün bakıcı maaşı : 6.200 TL’dir.
  • İzmir için yarım gün bakıcı maaşı : 6.050 TL’dir.
  • Bursa için yarım gün bakıcı maaşı : 5.875 TL’dir.
  • Diğer iller için yarım gün bakıcı maaşı : 5.750 TL’dir. 

Çocuk bakıcılarının çalışma saatleri nasıldır?

Bu konuda destek alan aileler, evdeki düzenlerine ve alışkanlıklarına uygun adaylar ile çalışmak isterler. Çocuklarının temel ve özel gereksinimlerinin kapsamlı şekilde karşılanmasını amaçlayan aileler tarafından bakıcı kriterleri belirlenir.

Bu işe alım kriterleri aynı zamanda çocuk bakıcısı adayı olarak senin hangi koşullar altında çalışacağını da belirler. Bebek ve farklı yaş gruplarındaki çocuklara bakıcılık yapmak istersen değişen mesai aralıklarını önceden incelemelisin. Pek çok meslek grubu arasında çocuk bakıcılığı hem mesai aralığı hem de ortamı açısından farklılıklara sahiptir. Bazı aileler ihtiyaçları doğrultusunda yatılı bakıcı adaylarını değerlendirirken bazıları gün içinde gidip gelebilecek adayları değerlendirir.

Yatılı bakıcılar, istihdam edildikleri evlerde kalarak çocuklarla daha yakından ilgilenirler ve yatılı olarak çalışmak istersen, ailelerin sunduğu imkanları gözden geçirmelisin. Yatılı çocuk bakıcılar için günlük ortalama mesai süresi 6-12 saattir. Yaygın şekilde haftanın altı günü çalışma olanağı sunan bu meslekte çalışma saatleri birçok faktörden etkilenir. Bunlar çocuk sayısı, yaşları, bakım gereksinimleri ve ailenin istekleri olmak üzere bakıcıların mesai aralığını düzenler. Yatılı iş olanaklarının yanı sıra gündelik olarak çalışmak istediğinde çalışma saatleri sıklıkla 4 ile 10 saat arasındadır. Çocukların sayısı ve bakım gereksinimlerindeki yoğunluk arttıkça, mesai saatleri değişim gösterebilir. Bu noktada mesai saatlerini, iş ilanlarında sunulan diğer çalışma imkanlarıyla bir arada değerlendirmen gerekir.

Çocuk bakıcılarının çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Temel ihtiyaçlarını karşılama hususunda dışa bağımlı olan bebek ve çocuklar için eğitimli bakıcılar ağırlıklı olarak aranır. İş ilanlarına başvurmadan önce çocuk bakıcısı ne yapar ve çalışma koşulları nedir sorularına yanıt alabilmelisin. Bu sayede mesleğe başlarken çalışan olarak beklentilerini ve haklarını sağlıklı şekilde saptayabilirsin. Ebeveynlerin zaman kısıtlarının olduğu durumlarda bakıcılar, çocuklarla ilgilenerek aileye büyük katkı sağlarlar. Önemli etkinlikler, tatiller veya günlük koşturmacanın içerisinde çocukların denetimini bakıcılar gerçekleştirir. Söz konusu çalışma koşulları olduğunda bakıcıları bekleyen imkanlar çoğunlukla aşağıdaki gibi sıralanır:

  • Çocuk bakıcılarına yönelik hazırlanan çalışma koşulları temelinde mesai saatlerini, izin günlerini, iş ortamını ve eleman haklarını barındırır. Çocuk bakıcısı olarak çalışırken ailelere ister yatılı ister gündelik olarak hizmet verebilirsin.
  • Yatılı ve günlük çalışma olanaklarıyla beraber iş alanın genellikle ev ortamı, anaokulları, kreş ve bakımevlerinden oluşur. Bu alanlarda çocuklarla birlikte onların ihtiyaçlarını güvenli biçimde karşılayabileceğin ekipmanlara da erişimin sağlanır.
  • Özellikle yatılı bakıcı pozisyonunda işe alındığında ailelerin yanında farklı ortamlarda bulunman gerekir. Tatiller, çeşitli seyahatler ve etkinliklerde ailelerin isteği üzerine çalışma ortamın değişmesine hazırlıklı ol. Çalışma ortamınla birlikte mesai saatlerin esnek şekilde düzenlenebilir.
  • Anaokulu, kreş ve bakımevlerinde çocuk bakıcısı olarak istihdam edilmen durumunda bir ekibin parçası olarak çalışabilirsin. Kurumlarda öğretmenlerin yardımcılığını yapıp, çocuklarla profesyonel ilişkiler kurabilirsin. Öte yandan çocuk bakıcısı olarak bir evde çalışmaya başladığında sorumlulukları tek başına üstlenmen gerekir. Doğrudan çocukların yaşam alanlarında bulunman sebebiyle onların hem sosyal hem akademik gereksinimlerinde destek sağlarsın.

Çocuk bakıcısı iş ilanlarına başvururken nelere dikkat etmelisin?

Çocukların masum ve neşeli doğası, birçok meslek grubu için ilham kaynağını oluşturur. Çocuklarla ilgilenmeyi ve vakit geçirmeyi sevenlerin sıklıkla başvurduğu iş kolları arasında bakıcılık ön plana çıkar. Eğer sen de bebek ve çocuklarla vakit geçirmekten hoşlanan, sorumluluk bilincine erişen biriysen çocuk bakıcısı olarak çalışabilirsin.

Çocuk bakıcısı iş ilanları çeşitli kriterlere göre sıralanırken ailelerin ve kurumların istihdam ihtiyaçlarıyla şekillenir. Sen de çocuk bakıcısı iş ilanlarına başvurmadan önce belli başlı noktalara dikkat etmelisin. Adaylarda aranan özellikler, adaylara sunulan koşullar ve beklenen iş performansı ilanların ayrışan noktalarıdır.

Ayrıca ilanda belirtilen çocuk bakıcısı görev tanımı ile birlikte aday olarak sana vadedilen haklar ve ayrıcalıkları iyi incelemelisin. Bu kriter ve detayların yanında ilanların güncelliği, istihdam başarısı açısından da önem taşır. İstenen aday kriterlerini karşıladığını düşünüyorsan ve çalışma koşulları beklentilerine hitap ediyorsa, dilediğin ilana başvurunu iletebilirsin. Güncel ilanları incelerken yayınlanma tarihi, çalışma şekli, ilan konumu ve aday kriterlerini bir arada gözden geçirebilirsin. Böylelikle çocuk bakıcısı iş fırsatlarını verimli ve hızlı şekilde değerlendirme şansı elde edersin.

2023 Çocuk bakıcısı iş ilanları