Ekonomi

2024 yılı Evde Bakım Maaşı Kimlere Verilir ve nasıl alınır

Kendisine ödeme yapılan kişiler, bu maaş sayesinde engelli ya da muhtaç vatandaşların bakımlarını daha iyi bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar.

Evde Bakım Maaşı Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan engelli ya da muhtaç yaşlıların bakımını üstlenen yakınlarına ya da vasilerine bağlanan, her ay düzenli olarak bu kişilerin PTT hesaplarına yatırılan maaşa evde bakım maaşı ismi veriliyor.

Bakıma muhtaç olanlar, ağır engelliler, muhtaç yaşlılar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bu kişilerin yakınlarına her ay ödeme yapılıyor.

Kendisine ödeme yapılan kişiler, bu maaş sayesinde engelli ya da muhtaç vatandaşların bakımlarını daha iyi bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar.

Bununla birlikte kendisine evde bakım maaşı bağlanacak engelli ya da muhtaç yaşlıların birtakım başvuru şartlarını da taşıyor olmaları gerekiyor.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli ya da muhtaç vatandaşlara bakmakla yükümlü yakınları ya da vasileri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın il ya da ilçe temsilciliklerine giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Vatandaşlar; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek de burada başvuru formu doldurabiliyorlar.

E-devlet üzerinden ya da internette farklı bir platform üzerinden şu an için evde bakım maaşına başvurulamıyorlar.

Vatandaşlar; ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayarak, evde bakım maaşı başvuru şartlarına, başvuru için gerekli belgelere, evde bakım maaşı alıp alamayacaklarına dair detaylı bilgi edinebiliyorlar.

E-Devlet Evde Bakım Maaşı Başvurusu

Evde bakım maaşı başvurusu e-devlet üzerinden yapılmamaktadır. Evde bakım maaşı başvurusu e-devlet üzerinden yapmak isteyen kişiler kimlikleri ile beraber ikametgah adreslerine yakın olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfna bizzat giderek evde bakım maaşı başvuru işlemlerini başlatabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Başvuru Şartları

Evde bakım maaşı almak için başvuruda bulunmadan önce aşasıdaki şartların olması gereklidir. Evde bakım maaşı almak için gereken şartlar ise;

  • Evde bakım parası alacak kişinin sağlık raporunda “ağır engelli’’ olarak işaretlenmesi gereklidir
  • Sağlık bakanlığı tarafından belirlenen hastanelerden alınmış sağlık raporu olmalıdır
  • Sağlık raporunda az %50 ve “Ağır engelli” İbaresi “evet” işareti mutlaka olmalıdır
  • Haneye girecek toplam gelirin asgari ücretin 3/2 den az olması gereklidir. Haneye giren toplam gelir kişi sayısına bölünerek hesaplanır.
  • Başvuru sonrası eve gelecek yetkili kişinin engelli kişinin bakıma muhtaç olduğunu tespit etmesi gereklidir

Evde Bakım Maaşı Başvuru Sorgulama

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, burada hane kayıt formu dolduran vatandaşlar; evde bakım maaşının yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan diğer sosyal yardımlara da başvurabiliyorlar.

Vatandaşlar; e-devlet üzerinden de başvurularının kabul edilip edilmediğini sorgulayabiliyorlar.

E-devlet platformu üzerinden vatandaşlar, başvurdukları diğer sosyal yardımların sonuçlarını da takip edebiliyorlar.

Evde bakım maaşı başvuru sorgulama ve takip işlemi için hemen https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Link üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı diğer başvuru sonuçlarınızı da görüntüleyebilirsiniz.

Başvuru sonucunuzu öğrenmek adına alternatif olarak ALO183 ya da ALO144 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Kimlere Verilir?

Evde bakım maaşı; yalnızca ağır engelli ve muhtaç yaşlıların yakınlarına ya da vasilerine bu kişilerin bakımlarıyla ilgilenmeleri koşuluyla bağlanıyor.

Evde bakım maaşının kimlere verildiğini yani evde bakım maaşı başvurusu için gerekli olan şartları kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Ağır engelli vatandaşlar( Bu noktada kişinin tam teşekküllü bir hastaneden en az %70 engelli olduğuna dair sağlık kurulu raporu alması gerekiyor)
  • Bakıma muhtaçlık kriterlerini taşıyan kişiler(yemek yapma, yıkanma, tuvalete gitme gibi temel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan kişiler)
  • SGK tarafından belirtilen gelir sınırının altında yaşayan engelli ve muhtaç yaşlılar

Evde bakım maaşı; SGK tarafından belirtilen gelir sınırının altında yaşayan kişilere bağlanıyor. Yani işsiz ve muhtaç engelli ve yaşlı vatandaşların yanı sıra aylık hane halkı kişi başı aylık ortalama net geliri, asgari ücretin 2/3’ünün altında olan vatandaşlar için de evde engelli bakım aylığı bağlanabiliyor.

Eskiden sağlık kurulu raporunda ‘ağır engelli’ ifadesi yer alıyordu. Bu ifade yer alan kişilere evde bakım ve engelli aylığı bağlanıyordu.

Ancak günümüzde yapılan son güncelleme ile eski ifadeler kaldırıldı.

Arttık sağlık kurulu raporunda ‘çok ileri düzeyde özel gereksinimi var’, ‘Belirgin düzeyde özel gereksinimi var’,  ‘Özel koşul gereksinimi var’ yazan kişiler için evde bakım maaşı bağlanıyor.

Bu kişiler, en az %70 oranında engel oranına sahip oldukları için engelli bakım maaşına başvurabiliyorlar.

Yani bu kişilerin yakınları ya da vasileri; bakıcı maaşına başvurabiliyorlar.

Sağlık kurulu raporunda ‘Özel gereksinim var’, ‘Hafif düzeyde özel gereksinim var’, ‘Orta düzeyde özel gereksinim var’, ‘İleri düzeyde özel gereksinim var’ şeklinde ibareler yer alan kişiler için evde bakım maaşına başvurulamıyor. Yani %69’a kadar engel oranına sahip olanlar için bu maaş bağlanmıyor. 

Evde Bakım Maaşı Başvuru Formu

Bakıcı olarak evde bakım maaşına başvurmayı düşünen engelli ya da muhtaç yaşlı yakınlarının ya da vasilerinin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il ya da ilçe temsilciliklerine gittiklerinde öncelikle hane kayıt talep formu doldurmaları gerekiyor.

Kişiler, ihtiyaç sahibi yaşlılar ve engelliler için burada evde bakım maaşının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı gibi diğer vakıf yardımlarına da başvurabiliyorlar.

Başvuru formunda başvuran bakıcı adayının mesleğine, engelli bireyin aylık kazancına, giderlerine ve diğer kişisel bilgilerine yönelik soruları yanıtlaması gerekiyor.

Vakıf; başvuru formundaki bilgiler ışığında evde bakım maaşı bağlayacağı kişilere karar vereceği için başvuru sahibi vasinin ya da yakının başvuru formunda mutlaka doğru ve güncel bilgiler paylaşmaları gerekiyor.

Aksi halde yanlış bilgiler beyan eden ve kendilerine bakıcı maaşı bağlanan kişiler; sonradan engelli ve muhtaç kişinin ihtiyaç sahibi olmadığının fark edilmesi durumunda aldıkları tüm yardımları güncel faizleriyle birlikte ödemekle yükümlü oluyorlar.

Kişilerin ödeme yapmamaları halinde ise bu kişilere vakıf tarafından dava açılıyor.

Evde Bakım Maaşı Başvuru Sorgulama Telefon Numarası

Evde bakım maaşı ön başvuru işlemini gerçekleştirmek, bakım maaşı başvuru şartlarına ve başvuru için gerekli belgelere dair bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını dilediğiniz zaman arayabilir; 7/24 hizmet veren yetkililerle iletişime geçebilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Denetleme Nasıl Oluyor?

Evde bakım maaşı alan kişileri hane ziyaretleri belli aralıklarla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ekipleri tarafından yapılmaktadır. Hane ziyaretlerinden yapılan denetlemede başvuru yapan kişinin ve evde bakım hizmeti alacak kişinin kontrolleri yapılmaktadır.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evde bakım maaşına başvurmayı düşünen kişilerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Engelli ya da bakıma muhtaç kişinin TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Bakıcı olmak için başvuran kişinin TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Heyetten alınması gereken ağır engelli raporu
  • Engelli sağlık kurulu raporu
  • Bakıcı olmak için başvuran kişinin son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 3 adet vesikalık fotoğrafı
  • Bakıcı olmak için başvuran kişinin eğitim durumunu gösteren belge
  • Engelli ya da bakıma muhtaç kişiye ait gelir belgesi
  • Bakıcı ve engelli kişilere ait ikametgah belgeleri
  • Bakıcı olarak başvuran kişinin vasi olduğunu gösteren mahkeme kararı
  • Engelli ve bakıma muhtaç kişiye ait yazılı mal beyanı ve gelirine dair diğer belgeler
  • Vesayet altına alınacak olan 18 yaş altındaki muhtaç engelli kişiler için vasi altına alınmasına dair mahkeme kararı
  • Akıl hastalığı ya da akıl zayıflığı yüzünden kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan, hem kendisinin hem de başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye atan 18 yaş üstü kişiler için vasi altına alınmasına dair mahkeme kararı

Bakıcı olarak kendisine engelli evde bakım maaşı bağlanması talebinde bulunmayı düşünen kişilerin başvuru esnasında yukarıdaki belgeleri teslim etmeleri gerekiyor.

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır?

İlgili temsilciliklere ya da vakıflara evde engelli bakım maaşına başvurmak adına giden kişilerin teslim ettikleri belgeler ve paylaştıkları bilgiler; sonradan başvurulan kurum tarafından detaylıca inceleniyor.

İnceleme sonrasında gerekli gördüğü hallerde kurum; engellinin ya da muhtaç yaşlının evine bir inceleme komisyonu yolluyor.

Yolladığı komisyon; kişinin muhtaçlığına ve engellilik haline dair bir rapor hazırlıyor.

Vakıf mütevelli heyeti ya da başvurulan temsilcilikler; bu raporu da inceledikten sonra evde engelli bakım maaşı bağlayacakları muhtaç ve ihtiyaç sahibi kişilere dair bir liste hazırlıyor.

Listenin hazırlanması başvurulardaki yoğunluk durumuna göre birkaç hafta sürebileceği gibi birkaç ay da sürebiliyor.

2025 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?

Evde bakım maaşı; her yıl memurlara yapılan zamlara paralel olarak artış gösteriyor.

Temmuz ayında açıklanan enflasyon rakamları sonrasında 2025 yılı itibariyle bakıcılara 7.608 TL maaş ödeniyor.